Blackjack

Blackjack

Många tror att blackjack är ett spel som är svårt att lära sig. Faktum är att grunderna är relativt enkla, men för att bli en riktigt bra spelare krävs så klart en hel del övning. Vill du få koll på grunderna i blackjack ska du läsa vidare. Vi går igenom skillnaden mellan europeisk och amerikansk blackjack. Lär dig även mer om begrepp som  “splitta” och “dubbla”.

Observera: Det här är en generell guide om blackjack. Denna beskriver även blackjack-varianter som inte erbjuds på Mobilautomaten. Tänk på att specifika regler och villkor kan gälla för olika former av spel.


Blackjack chart

Blackjack handlar om att försöka komma så nära siffran 21 som möjligt. Däremot får du aldrig överstiga 21. I varje runda har du två val:

 • Önskar du ett kort till?
 • Vill du stanna i spelet och behålla de spelkort som du har på handen?

Spelet påminner delvis om baccarat, så om du spelat detta spel tidigare kommer du garanterat igång snabbt. I blackjack finns det även några alternativa val, men dessa kikar vi närmare på om en liten stund. I blackjack spelar du alltid mot en dealer, eller “mot huset” som man också kan säga.

Kortvärden 

När du spelar är det så klart viktigt att du har koll på kortvalörerna. De 52 spelkorten i blackjack har följande värden:

 • I blackjack är de klädda korten värda 10.
 • Ess är värt 11 eller 1.
 • Korten 2 till 10 har sina vanliga kortvärden.

En spelomgång i Blackjack

Spelet börjar med att du får välja om du vill spela en eller flera händer. Du kommer även bestämma hur hög din insats ska vara. Kom ihåg att du måste göra en insats för varje hand om du spelar flera händer.

Rundan börjar med att du får ett öppet kort. Detta kan ses av dig liksom alla andra spelare. I nästa steg får dealen också ett öppet kort. Du kommer därefter få ytterligare ett öppet kort, och detsamma gäller dealern. Dealerns andra kort kommer dock inte att vara öppet. Det kan så klart finnas vissa regelskillnader, vissa bord tillåter till exempel dealern att kolla på det dolda kortet. Detta sker dock bara om det första spelkortet som dealern har fått är 10.

Spelet avslutas vid 21 

Spelet avslutas direkt om dealern har fått summan 21. Du har då förlorat din insats. Har dealern inte lyckats att få den rätta siffran så kommer blackjack-spelet att fortsätta, och som spelare vet du nu alltså nu att dealerns andra kort har en summa som inte är högre än 11. Med andra ord har du nu två olika val: välj att dra ett nytt kort, eller välja att stanna. Väljer du att dra ett nytt kort så läggs det bredvid de spelkort som du redan har fått under rundan. Det är möjligt att ta ett kort till så länge du önskar, men om du går över 21 så förlorar du. Vill du inte ha flera kort? Då meddelar du bara dealern om detta, och dealern visar nu sina dolda kort.

Andra val 

Som redan nämnts har du även ett antal andra alternativ, dvs utöver att välja att ta ett ytterligare kort eller att stanna.

 1. Dubbla

Om du väljer att dubbla får du göra en ytterligare satsning. Det betyder att du alltså kan dubbla din vinst.

 1. Splitta

Ett annat alternativ är att välja “splitta”. Då kommer korten att delas i två högar. Du spelar nu med två separata händer, dvs högarna är helt oberoende från varandra. Var och en av dessa har även en separat insats. Det är endast möjligt att splitta om de två korten har samma valör. Väljer du att splitta så ska två ytterligare kort dras av dealern. Dessa placeras på respektive hög. 

 1. Försäkring

Är det första kortet som dealern drar ett ess är sannolikheten att dealern får 21 relativt hög. Du som spelare har möjligheten att ta en “försäkring”. Det här alternativet innebär att gör en halv satsning. Får dealern en blackjack innebär det att du förlorar din vanliga insats på samma gång som du faktiskt vinner en halv insats.

 1. Ge upp

  Det fjärde alternativet kallas för “ge upp”. Detta ger dig halva insatsen tillbaka i spelet.

Resultat 

Härnäst kommer dealern att dra ett ytterligare kort. Så fortsätter spelet tills dealern vinner alternativt når 21. Om dealern går över 21 tillfaller vinsten dig, och då är spelrundan avslutad. Du har nu två alternativ: lämna bordet eller stanna kvar i spelet och spela en ny hand.

Vinstnivåer i blackjack:

 • Får du 21 på de två första korten så vinner du direkt och får en vinst på 1,5 summan som du har satsat.
 • Dealern vinner automatiskt om denna får 21 på de två första korten. 
 • Skulle båda spelare och dealern få summan 21 blir resultatet oavgjort. Det ger din insats tillbaka.

OBS! Vänlige observera att det kan finnas regelskillnader mellan olika spelbord inom blackjack.

Blackjack-strategier 

Grunderna i blackjack är som sagt relativt enkla att lära sig. Ju mer du spelar desto bättre blir du på spelet. Något som är viktigt för att bli bra på blackjack är du kan beräkna oddsen. På så sätt kan du nämligen försöka räkna ut vilka kort som finns kvar.

Om du vill öka dina chanser att vinna så finns det ett antal blackjack-strategier. Dessa sägs ge ett bättre utfall i spelet.

 • Välj att stanna om summan visar 17 eller mer.
 • Välj att dubbla om du har 10 eller 11 samtidigt som dealern har en lägre summa.
 • Med två ess eller två åttor bör du välja att splitta.
 • Att splitta är en viktig del av spelet, och något som man även bör träna på som nybörjare.
 • Ett annat klassiskt råd är att man aldrig splitta om man har två spelkort med ett lågt värde eftersom det ökar sannolikheten för en förlust.

Blackjack odds

Vi fortsätter nu vår spelguide med att kika på hur höga vinstchanserna är i blackjack.

 • Oddset visar att dealern vinner 48 % av händerna.
 • Spelaren vinner enligt oddset 44% av händerna.
 • I 8% av spelande så blir resultatet oavgjort. 

Som du ser på statistiken så har huset alltså alltid en fördel, och därför finns det strategier som har målet att minska husets fördel. “Basic blackjack strategy” är en strategi som menar att husets fördel kan minskas till 0.1- 0.2%.

Intressant är förstås även att se till kortens värden.

Om kortets värde är 11 eller lägre är risken för att bli tjock: 0%

Om kortets värde är 12 är risken för att bli tjock: 31%

Om kortets värde är 13 är risken för att bli tjock: 39%

Om kortets värde är 14 är risken för att bli tjock: 56%

Om kortets värde är 15  är risken för att  bli tjock: 58%

Om kortets värde är 16  är risken för att bli tjock: 62%

Om kortets värde är 17  är risken för att  bli tjock: 69%

Kortets värde: 18  är risken för att  bli tjock: 77%

Om kortets värde är 19  är risken för att  bli tjock: 85%

Om kortets värde är 20  är risken för att  bli tjock: 92%

 Om kortets värde är  21  är risken för att bli tjock: 100%

Blackjack odds i olika spel

Självfallet är det så att vinstchanserna varierar mellan olika former av Blackjack. Statistik visar att husets fördel ligger på följande nivåer:

 • Husets fördel i Atlantic City blackjack – 0.35 %
 • Husets fördel i Bonus blackjack – 0.39 %
 • Husets fördel i  Double Exposure blackjack – 0.69 %
 • Husets fördel i Europeisk Blackjack – 0.39 %
 • Husets fördel i Spansk Blackjack – 0.38 %
 • Husets fördel i Vegas Downtown blackjack – 0.38 %
 • Husets fördel i Vegas Strip blackjack – 0,34 %

Blackjack- specialregler 

Som vi redan har nämnt så finns det många olika former av blackjack. Testa olika spel för att se vad som passar dig bäst. Kom ihåg att olika regler gäller för de olika spelen. Det är viktigt att du alltid kolla upp vilka villkor som gäller innan du börjar spela. Några av de viktigaste specialreglerna är följande: 

 • Mjuk 17 - I de flesta spelvarianter måste dealern stanna om denne får summan 17. Vid en mjuk 17 får dealern dock fortsätta. 
 • Dubbling oavsett värde - I vissa spel är dubbling tillåtet oberoende av kortens värde. I normala fall tillåts dubbling bara om summan av de två första korten är 7-11.

Blackjack varianter

Idag kan du som spelare välja mellan flera olika spelformer. Som du kan se skiljer de olika spelen sig åt i upplägg och regler.

Blackjack Double Exposure

I blackjack double exposure får spelaren se de två första korten som dealern får. Spelaren har därmed en stor fördel. Det gör det så klart lättare att avgöra huruvida dealern kommer att dra ett ytterligare kort. En skillnad är däremot att vinsten går till huset om summan blir lika.

Europeisk Blackjack

Det vanligaste formen av blackjack på svenska spelsajter är europeisk blackjack. Det som kännetecknar spelet är bland annat att dealern måste stanna vid 17. Du kan dessutom dubbla din insats om de två första korten tillsammans visar 9, 10 eller 11. Alternativet “ge upp” är inte tillåtet. Denna typ av blackjack erbjuds vanligtvis på casino sajter inom Europa.

Amerikansk Blackjack

Om du spelar amerikansk blackjack så är möjligt att välja att splitta två ess. Till skillnad från europeisk blackjack är det tillåtet att ge upp.

Pontoon 

Pontoon påminner mycket om klassisk blackjack. En viktig skillnad är däremot att du aldrig kan veta vad dealern har på sin hand. Spelkorten är nämligen alltid vända nedåt. Men det gäller precis som vanligt att försöka komma så nära 21 som möjligt. 

Vegas Downtown Blackjack

Vegas Downtown blackjack räknas som en form av amerikansk blackjack. Du kan spela med en enkel hand eller multihand. Denna version spelas alltid med två kortlekar. En viktig regel är att dealern alltid måste stanna vid mjuk 17.

Vegas Strip blackjack

I denna version har huset en mindre fördel i jämförelse med andra versioner av spelet. Den här formen av blackjack spelas med två kortlekar och dealern stannar alltid på soft 17.

Single Deck

En enkel form av blackjack är Single Deck. Denna spelas enbart en kortlek. Vid mjuk 17 krävs att dealern får ett nytt kort 

Blackjack Switch

I Blackjack Switch spelar du alltid med två händer samtidigt. Det är möjligt att byta spelkort mellan de två händerna. Dealern blir däremot inte tjock på 22, resultatet beräknas då som oavgjort.

Spansk 21

Spansk 21 spelas med enbart 48 st kort. Ur spelet tas alla 10:or. På så sätt blir det också svårare att nå upp i summan  21. I Spansk 21 kan du alltid välja att “ge upp”. Väljer du att ge upp får du som redan nämnts tillbaka hälften av din insats.

Populärt spel

Att spelet är relativt enkelt att lära sig är nog en av anledningarna till att det fortsätter att vara så populärt. Dessutom är det ett spel som är så mångsidigt att det aldrig behöver bli tråkigt. Med tiden kommer du öka dina kunskaper om spelet och därmed bli en bättre spelare. 

Tips! Gillar du kortspel kan vi även rekommendera vår spelguide till poker. För andra bordsspel som kräver lite eller inga förkunskaper rekommenderar vi roulette.

Spela på Mobilautomaten

Kom igång med blackjack redan idag. Här hos Mobilautomaten erbjuder vi flera varianter live blackjack. Registrera dig och klicka dig sedan in på vårt live casino för tillgång till det fullständiga utbudet.
Utöver kortspel erbjuder vi så klart även mängder av slots. Eller varför inte kolla in något av våra jackpottspel

Comeon Content Group
comeoncontentgroup

Comeon Content Group

The goal of the Comeon Content Group is to create the gaming market's best guides. With many years of experience in igaming, I have succeeded in building a team that works together to make this possible.