Keno

Det är ett av Sveriges mest folkkära spel. Vi pratar såklart om keno. Spelet slog igenom stort genom keno-dragningarna från Gotland på 1990-talet, men det kan numera upplevas på många sätt. Det är inte alltså inte bara Svenska Spel som erbjuder keno. Läs vidare och få all tänkbar info om keno-dragningar, vinnarnummer, spelnivåer och odds.

Observera: Det här är en generell guide om keno. Spelet erbjuds inte på Mobilautomaten, tänk på att specifika regler och villkor kan gälla för olika former av kenospel.

keno

Kenoraden

Keno är, precis som roulette, är ett spel helt baserat på slumpen. Spelaren väljer i förväg ett antal nummer. Därefter kommer ett visst antal siffror att dras. Ditt mål är såklart att dina valda nummer på spelbrickan ska överensstämma med de vinnande numren. Med andra ord har spelet även många likheter med bingo och lotto.

Om du prickar in rätt rad så kan vinsterna i keno bli höga - och då krävs som sagt att du har Fru Fortuna på din sida.

Så fungerar keno:

 1. Välj ett antal nummer.
 2. Välj din insats.
 3. Rätta Kenoraden.

Spelbrickan

Kenobrickan har i regel 80 olika nummer, välj hur många av dessa 80 nummer som du vill spela på. Det finns varianter av kenos som tillåter dig att välja 1 till 15 nummer, andra tillåter spel med 1 till 20 nummer. Vinsten baseras på hur många rätta nummer som du har lyckats att pricka in. I de flesta kenospel dras 20 st nummer. Storvinsten delas ut till spelarna med 11 rätt.

Varianter av Keno

Det finns flera olika varianter av keno. Alla har olika upplägg och funktioner. Dessutom kan även vinst-nivåerna skilja sig åt. Ska jag spela på nätet eller lämna in min kupong i en spelbutik? Ja, det är två andra frågor som du också får ställa dig.

Som nämndes inledningsvis så var bara Svenska spel som erbjöd keno tidigare, men idag är alternativen betydligt fler.

Funktioner i olika former av keno:

 • Bonusfunktioner. Genom sina bonusfunktioner ger vissa kenospel dig chansen att dubbla eller till och med trippla din vinst. Andra Kenospel har inbyggda jackpottar.
 • Tilläggsspel. Det finns även många olika tilläggsspel som kan adderas till din kenorad. Om du spelar Keno från Svenska Spel finns det till exempel någonting som heter Kung Keno. Ett av de dragna kenonumren kommer att slumpas fram och fungerar som ett specialnummer. Skulle du ha det här numret på din spelbricka så blir vinsten ännu högre.

Om vi ska ge dig ett tips så är därför att testa att spela olika typer av keno, då hittar du snart din personliga favorit.

Keno insats

Innan spelet startar ska du välja hur mycket som du vill spela för. En högre insats ger dig möjlighet att spela på flera nummer vilket så klart också ger en större chans att vinna. En tumregel är att insatserna ligger på 10 kr, 20 kr, 30 kr. 40 eller 50 kr. Dessutom är många spel som sagt försedda med särskilda bonusfunktioner, jokrar och jackpottar. Vinstsumman kan bli ännu större, men glöm inte bort att tilläggsspelen alltid kostar lite extra.

Nivåer i Keno

Ett ord som du kanske har hört tidigare är kenonivåer. Om du skulle välja att bara spela på ett nummer så betyder det att du spelar du på den lägsta nivån. Väljer du däremot att spela på hela 11 nummer så spelar du istället på den allra högsta nivån i keno. Dessutom har varje kenonivå en egen vinstplan. Vill du i förväg se hur höga vinsterna kan kan bli på en viss nivå är det bara att kika i tabellen. 

Kenodragningen 

I Kenodragningen får du se om dina valda nummer ger någon vinst. Det här är så klart det mest spännande momentet i spelet. Olika kenospel har olika dragningar. Men har du sett Svenska Spels dragning i TV4 någon gång så vet du ungefär hur det brukar gå till. 

 • Kenobollarna är försedda med ett antal nummer. Bollarna dras en efter en - och snart så har vi den vinnande kenoraden.
 • Vid keno online behöver du i regel inte vänta på dragningen. Dragningen sker istället så direkt på nätet. Om du har lyckats pricka in en vinnande rad får du veta det direkt, allt sköts nämligen helt automatiskt.

Du har alltså friheten att välja den kenoform som passar dig bäst. Många värdesätter den sociala aspekten av den här typen av spel: alla spelare får vid samma klockslag veta om de har prickat in de rätta kenoraden. Eller spela online och få den rätta kenoraden direkt. Oavsett  vilken form av Keno som du väljer kan vi garantera att de bjuder på mycket spänning.

Svenska spel keno dragning i TV4:
Måndag-fredag: kl 18.50.
Lördag: kl 17.55.
Söndag: kl 17:55.

Keno strategi

Finns det då någon strategi som man kan använda sig av för Keno-spel? Som vi nämnde inledningsvis så är Keno helt baserat på slumpen. Det betyder att du aldrig kan påverka vilka de vinnande numren blir. Därför finns det inte någon strategi som du kan använda dig av för att öka dina vinstchanser. 

Däremot är det så klart såklart helt upp till dig själv vilka nummer som du väljer att spela på. Vissa föredrar att satsa på samma nummer i varje omgång, andra väljer hellre olika sifferkombinationer varje gång. Kom ihåg att sannolikheten alltid är lika stor att det blir en elva eller en tia som dras. 

Innan du börjar att spela keno bör du fundera på hur stor risk du vill ta. Att satsa mer innebär större chans att vinna, men samtidigt också en högre risk. Du ska aldrig spela för mer än vad din budget tillåter, tänk på att alltid spela ansvarsfullt.

Keno är enkel och kul form av underhållning, och du behöver inte göra så stora insatser för att vara med att spela. Dessutom delar spelet ut vinster relativt tätt."Lett å vinne” sa Svenska Spels slogan, och det beskriver spelet väl.

Kenovinster 

En annan viktig fråga är så klart hur mycket som man kan vinna i keno. Svaret är att det beror på vilken form av keno som du väljer. Som redan nämnts så kan tilläggsspel öka den potentiella vinstsumman. När det t ex gäller keno som Svenska Spel så ligger den högsta vinsten på 30 miljoner kronor. Den absolut högsta kenovinsten som delas ut genom tiderna i Sverige ligger på hela 24,2 miljoner kronor.

Så här ser relationen ut mellan insats och vinstmöjlighet i keno från Svenska Spel:  

 • Kenospel på Svenska Spel för 10 kr kan ge en vinst på 10 miljoner.
 • Kenospel på Svenska Spel för 20 kr kan ge en vinst på 20 miljoner.
 • Kenospel på Svenska Spel för 30 kr kan ge en vinst på 30 miljoner.

Svenska Spel erbjuder följande kenospel:

 • Liten Keno. Spel på 6 st rader på spelnivåerna 3, 4, 5, 6, 8 , 10 och 11. Spelet kostar 30 kr. 
 • Stor Keno. Spel med 12 st rader. Spelet kostar 60 kr. 
 • Keno Special. Spel med totalt 24 st nummer på de högsta nivåerna. Kostnad varierar.

Odds och vinstchanser

Hur stor är då sannolikheten för att man ska lyckas att pricka in samtliga kenonummer? Tyvärr är det en riktigt svår uppgift. Skulle du välja att spela på det maximala antalet Kenonummer kan du kanske få tre eller fyra rätt och därmed få en mindre vinst. Kom ihåg att det så klart aldrig finns några garantier för att det blir en vinst. En tumregel säger däremot att ungefär hälften av spelomgångarna ger 3 till 4 rätta Kenonummer.

Sannolikheten för att du får 1 rätt kenonummer: 1,15678605%

Sannolikheten för att du får 2 rätta kenonummer: 4,97142576%

Sannolikheten för att du får 3 rätta kenonummer: 12,48637168%

Sannolikheten för att du får 4 rätta kenonummer: 20,50318987%

Sannolikheten för att du får 5 rätta kenonummer: 23,32807380%

Sannolikheten för att du får 6 rätta kenonummer: 19,01745147%

Sannolikheten för att du får få 7 rätta kenonummer: 11,32954556%

Sannolikheten för att du får 8 rätta kenonummer: 4,98618021%

Sannolikheten för att du får 9 rätta kenonummer: 1,62814048%

Sannolikheten för att du får 10 rätta kenonummer: 0,39401000%

Sannolikheten för att du får 11 rätta kenonummer: 0,07023351%

Sannolikheten för att du får 12 rätta kenonummer: 0,00911685%

Sannolikheten för att du får 13 rätta kenonummer: 0,00084685%

Sannolikheten för att du får 14 rätta kenonummer: 0,00005489%

Sannolikheten för att du får 15 rätta kenonummer: 0,00000240%

Sannolikheten för att du får 16 rätta kenonummer: 0,0000007%

Sannolikheten för att du får 17 rätta kenonummer: 1 på 90 624 035 964 712

Sannolikheten för att du får 18 rätta kenonummera: 1 på 10 512 388 171 906 553

Sannolikheten för att du får 19 rätta kenonummer: 1 på 2 946 096 785 176 811 500

Sannolikheten för att du får 20 rätta kenonummer: 1 på 3 535 316 142 212 173 800 000

Progressiva jackpottar

Det finns även vissa kenospel som erbjuder så kallade progressiva jackpottar. Det här handlar alltså om en form av spel där vinstsumman växer och växer varje gång som någon loggar in och spelar. Till slut så kommer en lycklig vinnare ta hem hela vinsten. Det finns även många spelautomater som erbjuder progressiva jackpottar. Hur hög en jackpott kan bli varierar förstås, men ofta kan vinsterna komma upp i mångmiljonbelopp.

Fördel med Keno online

Många väljer att spela Keno på nätet - och att göra det har faktiskt många olika fördelar: 

1) Du slipper att vänta in dragningen. Med online keno så får du alltid svaret direkt. 

2) Spela när du vill. Om du har spelat på nätet är du inte bunden till en viss dragning.

3) På nätet kan du kan enkelt växla mellan flera olika former keno. Hitta din personliga favorit!

4) Kenospelet går betydligt snabbare när du spelar på nätet.

5) I keno online finns det ofta flera olika jackpottar.

Mobilspel

Många spelare väljer att spela direkt på mobilen. Kenospel finns så klart tillgängliga på alla typer av mobila enheter. Du kan välja att spela keno på såväl iPhone som Android. Allt som du behöver göra är att plocka upp mobilen ur fickan och börja spela.

Spela keno utan insättning

Som vi sett är det alltså väldigt enkelt att spela Keno. För nybörjaren är det en smart ide att börja spela med en lägre insats. Om du känner du dig osäker på hur spelet fungerar brukar det oftast finnas möjlighet att testa Keno i ett så kallat demoläge. Det betyder att du inte satsar några riktiga pengar, men du får alltså möjligheten att kolla in hur spelet fungerar. Innan spelet startar är det så klart viktigt att även kolla upp spelreglerna för den variant av keno som du väljer att spela.

För vem passar Keno?

Keno är ett kul spel som inte kräver några egentliga förkunskaper. Det passar därför som handen i handsken för den spelare som vill ha ett enkelt spel utan krångliga funktioner. Det är garanterat spännande att följa kenodragningarna, och se nummer för nummer dras. Att keno fortsätter att vara så populärt år efter år bevisar att spel inte behöver vara så avancerade för att kunna bjuda på både spänning och underhållning.

Spela på Mobilautomaten

Du kan som sagt inte spela keno här på Mobilautomaten. Däremot har vi ett brett urval av spel inom många andra kategorier. Om du gillar spel som är baserade på tur kan du till exempel ta en titt bland våra slots. Vi erbjuder massvis med titlar från några av de främsta spelproducenterna: NYX, Evolution Gaming och NetEnt. Eller varför inte testa att spela livespel som tex roulette, blackjack eller baccarat? Hos oss hittar du alla former av spelupplevelser. Du loggar in och spelar snabbt och enkelt - och väljer själv om du vill spela på datorn eller mobilen.

Comeon Content Group
comeoncontentgroup

Comeon Content Group

The goal of the Comeon Content Group is to create the gaming market's best guides. With many years of experience in igaming, I have succeeded in building a team that works together to make this possible.